Computerbescherming                                                                                    

  

Door de vele onbeschermde computers en de populariteit van breedband worden steeds meer mensen geconfronteerd met virussen, spam-emails, spyware, en andere vervelende (en soms gevaarlijke) zaken op hun computer. Hieronder staan enkele gratis programma's om je computer te beveiligen. Omdat ze gratis zijn, zijn ze daarom niet slechter dan de 'betalende'. Onderstaande programma's worden door diverse 'reviewers' aangeraden (zie o.m. Metro-krant van 4 dec. 2003). Ik heb ze zelf op mijn computer staan en ben daar heel tevreden over. Joris Everaert

   

Anti-virus programma: Avast! 4 Home Edition

Ga naar www.avast.com (zie 'Download' en dan 'Programs').

De 'Home' versie is gratis voor particulieren. Je kan als particulier (voor of na het installeren van het programma) gratis registreren zodat het programma ook op regelmatige basis de noodzakelijke virus-database en programma updates kan downloaden (je moet daarvoor de verkregen 'registration-key' invoegen in het programma).

 

Anti-virus programma: AVG Free Edition

Ga naar www.grisoft.com/us/us_index.php

Net zoals Avast (hierboven) kan dit programma door thuisgebruikers gratis worden gebruikt. Het volstaat om u te laten registreren. Dagelijks is er een virus-database update voorzien.

 

Spam-filter: Mailwasher

Ga naar www.mailwasher.net

Dit gratis programma is een spam-oplossing. Ook last van ongewenste spam-emails met allerlei reclame. Met dit programma kan je de inkomende emails (via jouw gebruikte email-server) bekijken alvorens ze echt binnen te halen met je normale email programma. Men kan de nog ongeopende emails (alsof ze nog niet zijn binnengehaald) daar eerst bekijken en eventuele spam-emails verwijderen of terugkaartsen (zodat de afzender denkt dat het een onbestaand adres is).

 

Spyware-killer: Ad-Aware

Ga naar www.snapfiles.com/get/adaware.html

Met "Ad-Aware" kan je vervelende en gevaarlijke 'spyware' uit je computer halen. Die spyware zit soms in je computer zonder dat je het weet, en kan je privacy ondermijnen en je bombarderen met reclame. Een virusscanner kan de spyware niet herkennen. Het programma is bv. ook aangeraden indien de introductiepagina van je Internet Explorer onomkeerbaar is veranderd in ÚÚn of andere website met reclame. Let op: bij computers waarop de recente update "Service Pack 2" voor Windows XP is ge´nstalleerd, dient u de website "www.snapfiles.com" te plaatsen in de lijst van 'vertrouwde websites' (zie 'internet opties'-'beveiliging').

 

Firewall: ZoneAlarm

Ga naar www.zonelabs.com

ZoneAlarm heeft een gratis versie zodat je computer een extra beveiliging geniet tegen o.a. gevaarlijke programma's die toegang tot het internet nodig hebben. Denk goed na over de instellingen van je firewall. Vraagt een onbekend programma jou toegang tot het internet, antwoord dan niet zomaar 'yes'. Let op: bij computers waarop de recente update "Service Pack 2" voor Windows XP is ge´nstalleerd, kunnen er problemen ontstaan (Service Pack 2 doet ook aan internet-beveiliging). Windows XP - Service Pack 2 gebruikers kunnen de firewall Zonelabs best niet installeren.