Verslag

Bijeenkomst Vogelwerkgroep Durmevallei

22 december 2014

 

Maandag 22 december 2014
Bijeenkomst Vogelwerkgroep Durmevallei
20u, Bezoekerscentrum Molsbroek, Molsbergenstraat 1, Lokeren.

Aanwezig:
Tim Audenaert, Danny De Rauw, Geert De Smet, Eddy De Taey, Joris Everaert (verslag), Gerry Heyrman, Laurent Van Den Bergh, Michael Van De Velde, Philippe Van de Velde, Pieter Van Dorsselaer, Frans Van Havermaet, Thomas Van Lancker, Johan Vercauteren, Lutgarde Vercauteren, Paul Vervaet, Raphael Windey.

Verontschuldigd:
Marc Aerts, Jurgen Couckuyt, Tom Gheskiere, Dirk Vanackere, Peter Vande Putte, Rudi Van Onderbergen.

Verslag

Vanaf 20u15 werd door voorzitter Joris Everaert een toelichting gegeven over de lopende Vlaamse monitoringprojecten (INBO, Natuurpunt Studie) waarvoor de vogelwerkgroep de regionale coördinatie doet, o.m. watervogeltellingen (incl. slaapplaatstellingen), bijzondere broedvogels, algemene broedvogels en trektellingen. Voor het project algemene broedvogels werd een oproep gedaan voor nieuwe tellers in Berlare (3 vacante hokken). Ook de lokale projecten werden toegelicht, o.m. kleurringproject kokmeeuwen, visdieven Berlare en slechtvalken Lokeren. Dan volgde een korte toelichting van de broedvogelkartering 2014 in het Molsbroek te Lokeren en Weymeersbroek (Oude Durme) te Waasmunster/Hamme. 
Om 20u45 werden enkele mogelijk toekomstige projecten en activiteiten besproken. In 2017 zal mogelijk nog eens een zwaluw inventarisatieproject worden uitgevoerd, en in 2018 een steenuil inventarisatieproject, telkens in het volledige werkingsgebied.  Pieter Van Dorsselaer deed ook nog een oproep tot medewerking aan de PTT tellingen, en Tim Audenaert deed ook een oproep voor het inventarisatieproject havik. In het voorjaar van 2015 zal Joris ook ondersteuning bieden aan de roofvogelcursus en vogeldag van vzw Durme.
Om 21u10 werd een korte pauze gehouden met traktatie op een hapje en drankje, en daarna gaf Joris een prachtige fotopresentatie van een vogelreis naar Lapland in 2012.


De bijeenkomst eindigde rond 22u20.